Orthodontische behandelingen met extra aandacht en zorg

Orthopraktijk Peerboom biedt de volgende behandelingen:

  • Myobrace
    Orthopraktijk Peerboom is een gecertificeerde praktijk voor myofunctionele behandelingen. Wij werken met de Myobrace, een uitneembare appliance die 1 uur overdag en ’s nachts gedragen moet worden. Het bestaat uit een 3-fasen systeem met een gemiddelde behandelduur van 18 maanden welke wordt gecombineerd met een maandelijks activiteitenprogramma met spieroefeningen. Met deze beugel worden  in de groei de vorm en functie van het gebit en de omliggende spieren behandeld, hierdoor is later vaak geen of nauwelijks nog een beugel noodzakelijk.
  • Uitneembare beugels
  • Vaste beugels (evt. ook witte brackets of brackets aan de binnenkant van de tanden en kiezen)
  • Clear aligners (doorzichtige beugel merk Orthocaps)
  • Behandeling zonder het trekken van tanden en kiezen. Door op vroege leeftijd al genoeg ruimte te maken voor tanden en kiezen, is  trekken vaak niet nodig
  • Geen buitenbeugel! Hiervoor in de plaats werken wij met de motion II van carriere. Een ontzettend mooi alternatief voor de buitenbeugel, bestaande  uit een aantal vaste haakjes, gecombineerd met een doorzichtige beugel en elastiekjes, welke heel goed geaccepteerd worden door de kinderen en hierdoor veel betere resultaten oplevert.

Kortom: Orthopraktijk Peerboom staat voor een goede orthodontische behandeling met extra aandacht en zorg. Wij hebben flexibele openingstijden (dus ook op zaterdag en/of in de avond). Wij bieden alle orthodontische behandelingen, zoals vast apparatuur, clear aligners, uitneembare apparatuur en wij werken met de myobrace. Hiervoor hebben wij een speciale activiteitenruimte met een logopedieprogramma.

Wij geloven in het principe om, wanneer nodig, vroeg te starten met de behandeling. In de groei kunnen wij de tanden en kiezen naar de goede plek begeleiden en de duur van een vaste beugel vaak verkorten. Ook kijken wij naar de stand van de kaken en het functioneren van de spieren in en rondom de mond. Als deze in evenwicht zijn zullen de tanden en kiezen vanzelf rechter gaan staan.  Dit doen wij met behulp van de myobrace (zie het filmpje hierboven).

Voor de doorzichtige beugel werken wij met Orthocaps, vooral geschikt voor volwassenen.

Ons team bestaat uit Masha Peerboom-Kloek, MSc Specialized Orthodontics, tandarts voor orthodontie en orthodontie assistente Kim van de Bergh. Kim heeft al 20 jaar ervaring als assistente en sinds enkele jaren ook als preventie-assistente.

Wij zijn u graag van dienst.

Behandelingen altijd op afspraak

Eerste afspraak

Neem bij het eerste bezoek altijd je verzekeringspasje en identiteitsbewijs mee. Bij binnenkomst in de praktijk mag je plaatsnemen in de wachtkamer.  Tijdens het eerste bezoek (consult) wordt er gekeken of een beugel nodig is. Soms is het wenselijk om nog even te wachten. Wij houden de ontwikkeling van het gebit dan nauwlettend in de gaten.

Het kan zijn dat samenwerking met een andere specialist (kaakchirurg of logopedist) noodzakelijk is of dat de mondhygiëne nog niet voldoende is. Het kan ook voorkomen dat er eerst een kortdurende behandeling nodig is en de definitieve beugelbehandeling later zal plaatsvinden. Als er besloten wordt dat een beugel noodzakelijk is, zal er een vervolgafspraak worden ingepland.

Tijdens de volgende afspraak worden er gewone foto’s van het gezicht en gebit gemaakt. Ook worden er afdrukken van het gebit gemaakt. Met deze afdrukken worden gebitsmodellen gemaakt. Er worden ook een aantal rontgenfoto’s gemaakt. Na het beoordelen van deze foto’s en gebitsmodellen wordt er een nieuwe afspraak gemaakt om het behandelplan te bespreken. Hierna kan er gestart worden met de eigenlijke beugelbehandeling.

Controlebezoeken

Na het plaatsen van de beugel vinden er regelmatig controlebezoeken plaats. Gemiddeld 1x per maand. Tijdens deze behandeling wordt de beugel aangepast en het gebit nauwlettend in de gaten gehouden. Voor schoolgaande kinderen zullen deze afspraken geregeld onder schooltijd plaatsvinden. De school moet hiervoor wettelijk toestemming verlenen. Het is voor de vooruitgang erg belangrijk om deze controle afspraken zo goed mogelijk na te komen, anders kan dit de duur van de behandeling ernstig benadelen of kunnen zich andere problemen voordoen. Het is onmogelijk om vooraf precies aan te geven hoe lang een orthodontische behandeling zal gaan duren, gemiddeld ongeveer 2 tot 2,5 jaar.

Verzorging van gebit tijdens de behandeling

Het is van groot belang het gebit tijdens de orthodontische behandeling extra goed te verzorgen. Door het plaatsen van de beugel is het gebit extra gevoelig voor plaque en tandsteen, hierdoor ontstaan snel gaatjes/vlekken en tandvleesproblemen. Poets 2x per dag zorgvuldig met een electrische tandenborstel en gebruik 1x per dag een ragertje voor tussen de tanden. Het is ook belangrijk 1x per dag (het liefst voor het slapen gaan) de mond te spoelen met een fluor-spoeling voor een gebit met beugel. Deze mondspoeling is verkrijgbaar bij de apotheek. Is de mondhygiëne niet voldoende dan kan het zijn dat je wordt doorverwezen naar een mondhygiënste. Zij zal het gebit extra reinigen en tips geven om de tanden en beugel goed schoon te houden. Mocht dit niet genoeg resultaat geven, dan kan er besloten worden om de beugel voortijdig te verwijderen om verdere schade aan het gebit te voorkomen.

Bent u klaar voor een stralende lach?